miercuri, 25 noiembrie 2009

Banana Bread


Nu va lasati pacaliti de nume, Banana Bread e ceea ce noi am numi chec de banane. Cu toate ca nu e ceea ce v-ati astepta de la un chec - un prieten care nu mananca pandispanuri si alte asemenea e in love with the banana bread, and so am I.

Si pentru ca am tot gatit-o lately si s-au strans cateva comentarii si mailuri in inbox, I'll let you in the secret ;)

Cum reteta e una americana, si gramajele erau in unitatile de masura folosite in US. Daca aveti ceva cu care puteti masura cups, va dau ambele variante:

Ingrediente
120 grame unt
1 cup/200 grame zahar brun sau alb (eu prefer brun, mi se pare ca da un gust mai caramelos si nici nu e asa de dulce)
2 oua
2 cups/ 250 grame faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
jumatate lingurita sare
3 banane pasate
70-100 grame nuci (optional)
1 jumatate de banana pentru ornat (optional)
1 lingurita de zahar pudra (optional)

Untul si zaharul se bat impreuna pana se omogenizeaza cremos. Se adauga ouale si se amesteca bine.

Intr-un bol separat se amesteca faina, bicarbonatul si sarea. Treptat, se incorporeaza in untul amestecat cu zahar si oua si cand pasta e gata, se adauga si bananele. Daca vreti si nuci (eu da :)), puneti acum. Se mai amesteca un pic si e gata. Se toarna toata treaba intr-o tava de chec (eu i-am pus hartie de copt ca sa fie mai simplu). Cine are chef, poate sa orneze cu felii de banana si sa presara cu zahar pudra (va forma apoi o crusta usor crispy).
Se baga la cuptorul incalzit, o ora, la foc mic/ 180 de grade.

It's failproof yummyness ;)

74 de comentarii:

Andrei spunea...

Yeap, that's it. Same thing, different shape. Ma duc sa fac :)

Mazilique spunea...

si eu :)))

Andreea T spunea...

Servus, gand la gand cu banana bread :) am facut si eu una in seara asta. Un amendament la reteta ta, faina, 2 cups ar fi aproximativ 400g.

Mazilique spunea...

1 cup faina = 125 g, i doubled check
http://www.gourmetsleuth.com/gram_calc.htm

len.ro spunea...

Arata foarte bine, imi plac pozele tale cu retete. Cred ca are o textura foarte similara cu o prajitura cu mere pe care o fac.

Andreea T spunea...

Servus din nou :),
m-am apucat de cantarit dis de de dimineata nu de alta, dar eram ferm covinsa ca o cupa echivaleaza cu aprox 200g. Rezultatul? O cupa rasa e 150g pe cantarul meu, dar probabil eu le varfuiesc cand masor cu cupa si de-acolo cele 400g. O zi faina!

Mazilique spunea...

:p
important e in final sa iasa bine :))
o sa cantaresc si eu, de curiozitate

Silvia spunea...

am cantarit si eu, 2 cups= 258 g :)))

Andreea T spunea...

E clar! Cand ajung acasa mi-arunc cantarul! :))

Andrei spunea...

Inginerul aici prezent nu poate sa taca. Diferentele de gramaj pot fi cauzate de: umiditatea din camera in care a fost tinuta faina, provenienta canii. Umiditatea poate creste masa unei cani de faina chiar si cu 30g. De provenienta spun pentru ca avem imperial cup, metric cup, us customery cup, us legal cup, japanese cup :) More here: http://en.wikipedia.org/wiki/Cup_%28volume%29

vincent spunea...

Salut,

Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

Toate cele bune,

Vincent
Petitchef

Mazilique spunea...

crazy chicks (and dude)- lasati masuratorile, treceti la cuptor :)))))

Mihaela spunea...

Buna Mazilique,
Te-am descoprit mai demult, dar iti scriu acum cu o intrebare. Crezi ca daca am inlocui o mica parte din bananele pasate si pe cele de deasupra cu chips-uri de banane (ex. Sano Vita) ar merge? Ma gandesc sa ii dau o nota cruncy...Sunt super retetele tale! Bafta!

Mazilique spunea...

@mihaela - mie imi plac foarte mult chipsurile de banane, dar nu stiu cum reactioneaza la copt, ele fiind deja foarte uscate. sa incercam, zic ;)

len.ro spunea...

Merci pentru craving, uite rezultatul.

Anonim spunea...

Am facut si eu in seara asta Banana Bread... Este cel mai bun chec pe care l-am mancat vreodata... Am pus 3 banane mici, data viitoare pun 3 mari. Mai vrem si alte retete de la petrecerea ta...

Mazilique spunea...

the more (bananas) - the merrier!

zuza spunea...

offtopic, si scuze, but maybe you liiike :)

http://icanhascheezburger.com/2009/11/25/funny-pictures-maekin-noms-on-tv/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ICanHasCheezburger+(I+CAN+HAS+CHEEZBURGER%3F)&utm_content=Bloglines

si btw, luni am facut tiramisu tau, n-a iesit excelent din pacate dar o sa mai incerc, cred ca am fucked up proportiile un pic. oricum, totul arata minunat la tine!

Mazilique spunea...

@zuza - hahah, primisem. funneh :))
insista cu tiramisu, it's really lovely :x

Mihaela spunea...

Incredibil de bun acest chec! L-am pregatit pentru parintii mei, iar mama, o mare bucatareasa de dulce, era sceptica de-a dreptul vazand retete. Insa rezultatul final a cucerit-o definitiv! Am facut doua portii pentru ca ceva imi spunea ca una singura nu va fi de-ajuns, si chiar asa sa si intamplat! A folosit pe deasupra banana chips, nu banane proaspete si a fost delicios. Chips-urile de banane s-au inmuitat putin (deci nicivorba de crunchy;-), insa au rezultat ca si cum ar fi fost confiate. Multumesc pentru reteta ta! Voi mai incerca si altele de pe blogul tau! Bafta multa!

Anonim spunea...

Multumesc pentru retataaaa! Am mancat asa ceva (banana cake ii ziceam) in Thailanda la un spa... si ma gandeam cum sa fac rost de reteta. Am facut de doua ori dupa indicatiile tale si mi-a iesit foarte buna (testata pe mai multi doritori, inclusiv sotz). Iti urmaresc blogul cu multa... pofta. :) Miruna

Andreea T spunea...

Servus, remember me? Carcotasa de la miezul noptii? :))
De cate ori mi se innegresc bananele pe masa incerc o noua reteta de banana bread. Azi a fost randul retetei tale.
2 thumbs up! It's a keeper!
Merci fain.

Bianca spunea...

Ummm, pot folosi praf de copt in loc de bicarbonat? Nu gasesc bicarbonaaat!

Mazilique spunea...

@mihaela, anonim, andreea - multumesc si eu :)
@bianca - mah, eu as incerca ;)

Bianca spunea...

Gasit bicarbonat, rezolvat problema. Oricum, dupa ceva google, am aflat ca poti inlocui bicarbonatul cu 2-3 ori cantitatea de praf de copt. Doar ca ma gandesc ca o sa se simta cam tare gustul de agent de crestere. Eu acum bucataresc, I'll let you know how it goes ;)

Ada spunea...

Am incercat si am devorat! Am pus si nuca si a iesit excelent (si nici eu nu sunt o mare amaoare de checuri)! Pentru vreo doua zile a reprezentat perechea ideala a cafelei de dimineata..

runbaby spunea...

ne-a facut si noua Mitzy aseara si a fost excelenta. multumim :)

Anonim spunea...

facut si io, suuuuuuuper,

crezi ca ar iesi si niste muffins bune pe reteta asta?? te-as cam lasa pe tine sa incerci prima;)

Mazilique spunea...

@ada - glad u liked it
@runbaby - ce tare e mitzy. poate-mi face si mie cand ma izbeste lenea :p
@anonim - ies muffins fff bune. pe testate. go for it ;)

Anonim spunea...

ok i made banana bread...bunnnnnnnnnn bun de tot am mancat cu pofta..si i will make more..someday..pupici

Eliza spunea...

Am facut ieri banana bread si a fost delicioaasaa, nu mai incercasem pana atunci asa ceva! a iesit minunat! foarte interesant blog, il urmaresc mereu! succes si inspiratie in retete!

Mazilique spunea...

eliza, multumesc!

Maria spunea...

Foarte buna reteta, cu un rezultat yummy :)

nicole spunea...

am facut-o si eu.. si e intr-adevar very very yammmmy!
eu am bronzat-o putin cam mult.. o sa o tin mai putin data viitoare.

Mazilique spunea...

@maria, @nicole - ma bucur ca v-a iesit ;)

nicole spunea...

@Mazi.. diseara ma bag la aluat pentru cele mai bune chocolate chip cookies.. ca prea le-ai facut reclama! :)

Toma Daniela Maria spunea...

a iesit great ..desi am avut cv problems...am pus praf de copt ..too much.mi-am pus creatia in cuptor,imi aprinsesem o tigare si ma gandeam:"hunny,make mommy proud of u! stop GROWING" ...pana la urma mi-a venit ideea senzationala sa pun folie de aluminiu pe marginile tavii,ca un fel de extensii.so my darling grew and grew :x super oricum

Mazilique spunea...

@daniela maria - noroc c-ai fost inspirata cu folia de aluminiu ;) ma bucur ca a iesit ok pan' la urma :)

Mihaela spunea...

Buna, si eu pregătit banana bread astăzi si intr-adevăr este mai buna decât checul- cred ca datorita bananelor. Eu am trisat putin si am pus 4 ca m-am prins ca ele vor face diferența între o praji OK si una super. Multumesc pentru reteta.

Mazilique spunea...

@mihaela - pe de alta parte, daca pui prea multe banane, nu mai creste prajitura.

Mihaela spunea...

Buna, a iesit super buna:)) De dimineata am mancat ultimele 3 portii, si deja ma gandesc sa o mai fac o data in weekend. Dar inteleg ce zici, iese prea zemoasa cu prea multe banane....

Anonim spunea...

se poate folosi margarina in loc de unt?

Mazilique spunea...

eu nu folosesc margarina niciodata. mai bine as pune ulei.

lumi spunea...

crezi ca se poate face cu alte fructe? am niste pere super coapte(recuperari de bucati de fruct moi si aromate) si nu stiu ce sa fac cu ele. ce propuneti?

Mazilique spunea...

eu zic ca merita incercat. vezi doar ca perele lasa mai multa zeama decat bananele.. :)

lumi spunea...

am facut si pear breadul, pana la urma a iesit destul de asemanator, doar ca are vag gust de pere. aveam multe pere asa ca am pus cantitati aproape duble, faina nu am avut chiar 500g, zahar nu am vrut sa pun asa mult, dar a iesit bine. am pus poze pe fb.
multumesc pentru retete, ma inspir destul de des. puiul cu portocala si otet balsamic e minunat, ca si frigaruile lipicioase. ma filez cu niste tavi pe net, ca sa incerc si briosele odata si-odata.

Alina---Explora Cuisine spunea...

Azi incerc reteta ta de banana bread, arata super :) Daca ai timp si iti face placere, te astept la mine pe blog la Provocarea "Dulce Romanie" pentru luna mai, ingredientele sunt Sparanghelul si Dulce de leche :) Te pup si iti doresc o saptamana frumoasa!

Corina spunea...

Tare buna painica :) sa mai vii cu retete asa bune si usor de facut :P

raluci spunea...

minunata reteta! crezi ca as putea inlocui untul cu ulei?

Monica spunea...

facut, bun, usor.... nom nom nom

corinanis spunea...

foarte buna reteta..eu am facut-o in forme de muffins...imi place mult de tot si se prepara usor:*

andra spunea...

foarte usoara reteta. tava e in cuptor! multu!

Gloria spunea...

Si presupun ca niste bucatele de ciocolata semi-amara din loc in loc prin aluat nu strica, nu? :)

Cristina Mazilu spunea...

@gloria - well, that never hurt anyone :p

Noemi spunea...

e geniala, mi-a trimis-o Robert. Am facut-o deja de 2 ori:)

Cristina Mazilu spunea...

@noemi - glad you like it! ;-)

Gamine spunea...

Deci ne apucam de gatit! Suna delicios si usor

Mihaela spunea...

am facut si eu azi reteta. a iesit super, imi place foarte mult si o sa o mai fac.

oare nu ar merge si cu alta compozitie, gen ... morcov?

Anonim spunea...

salut! nuca macinata sau intreaga si un pic prajita nainte? :D

Cristina Mazilu spunea...

intreaga, eventual taiata putin

ciob olga spunea...

Am facut ieri reteta. Genius!!!! Multumesc.
Mai caut sa vad ce bun mai ai pe aici :)

CristinaP spunea...

Am incercat-o si eu si tot ce pot spune este...delicioasaaaa! o prajitura perfecta. Eu am modificat doar timpul de coacere, am lasat-o la cuptor 40 min pentru ca deja se rumenise...

Ioana G spunea...

Am descoperit reteta ta anul trecut si de atunci am facut- o de zeci de ori. Suntem complet dependenti de un banana bread delicios ca al tau!! Felicitari pt blog si pt tot ce faci! Mereu esti o sursa de inspiratie :)

ildi spunea...

Am facut-o, este a doua oara si desi se zice ca practica ajuta, la tura asta mi-a ramas miezul un umed pe mijloc...
Oare de ce?!..
La gust e foarte buna de altfel :)
Arigatou Mazi ;)

Raluca spunea...

Am facut si eu aceasta reteta. Am folosit faina integrala, nuci de macadamia si am ras si putin ghimbir (care nu prea se simte), dar a iesit foarte buna!

Multumesc pentru reteta!

Cristina Mazilu spunea...

@ildi - sa stii ca mie chiar imi place mai moist decat uscata. oare ai folosit o forma prea mare? nu stiu ce sa zic :-/

@raluca - glad you liked it :-)

Calin B. spunea...

Foarte buna reteta! Foarte buna prajitura! Am facut deja trei si nu ma pot satura :-D

Calin B. spunea...

Foarte buna reteta! Foarte buna prajitura! Am facut deja trei si nu ma pot satura :-D

Flori spunea...

Si eu am executat banana bread pana acum de cateva ori cu un mare succes la consumatori :) Merci! Super buna!

Bianca spunea...

aseara am facut si eu banana bread, doar ca am inserat si niste cubulete de ciocolata pe acolo :D super bun!

Fusta Cosmopolita spunea...

Draga mea, de cum te-am descoperit m-am si apucat de treaba si am inceput cu acest chec cu banane (cu nuci also)! E in cuptor si deja miroase incredibil prin casa!
Ador blog-ul tau, mancarea ta si pozele absolut superbe!
See u
www.fustacosmopolita.ro

Cristina Mazilu spunea...

@fusta - glad to hear that! si cum a iesit? :D

Fusta Cosmopolita spunea...

Mi-nu-nat! Ti-am pus poza pe facebook!
In w-end incerc somonul Morodanesc, ca pana atunci nu intentionez sa ies din casa pe vremea asta!
Multu spor si creativitate! Primul episod cu Morodanca e superb, delicios!

www.fustacosmopolita.ro

roxana spunea...

Nu stiu cum de-am ignorat reteta asta atata amar de vreme... e incredibila!