marți, 30 august 2011

Bloggers' Night Out (5) - cu GoodFood @ Roberto's on La Strada

Photobucket
Foarte greu mi-a fost sa ma adun si sa scriu o postare noua, nu de alta, da' de o saptamana si ceva mi-am facut un obicei nou - sa ma culc undeva intre 3 si 5 dimineata. Ceea ce n-ar fi o problema daca in timpul zilei n-as fi un zombie cu trei perechi de cearcane. Motivul pentru care am programul de somn (aproape) la fel de dat peste cap ca cel ai unei proaspete mamici e ca am si eu un soi de new baby - siteul GoodFood.ro, caruia tocmai ce i-am dat un refresh la layout & structura :x

Deci ocazie perfecta de pierdut noptile, dar si de sarbatorit. Asa ca vineri mi-am inchis laptopul si am convocat gasca (Cookie, Madalin, Elena & Anca) la Hilton, pe terasa Roberto's on La Strada.
Photobucket
S-a lasat mancare buna (cum altfel?) si cu discutii delirante. Pozele nu le luati in seama, ca deja era prea intuneric pentru ceva decent, da' sa stiti ca la lumina lumanarilor s-au intamplat: salata de calamari, midii cu vin alb si sofran, creveti in crusta de pesmet, parmezan si coaja de lamaie, burrata cu rosii cherry tomato si sparanghel, prosciutto cu pepene galben, apoi niste peste la gratar, cotlete de miel cu pecorino, paste din pesmet cu fructe de mare, cotlet milanez de vitel, vita chianina cu salata de rucola, plus o pizza calabrese, sa stim o treaba. PhotobucketPhotobucketPhotobucket
Toata treaba incheiata stropita cu sampanie, grappa si pe alocuri bere.

Cititi aici la Cookie cum s-a desfasurat seara (in detaliu ;). Si numa' bine c-a scris ea, ca eu fix ramasesem cu o gramada de blancuri. Si pe cuvant ca de data asta n-a fost de la Piper-Heidsieck (ba chiar am inchis seara cu apa plata. stiu, nici mie nu-mi vine sa cred. adevarul doare, e trist si nu implica mahmureala)

Deci obosita, cum spuneam. Si multumesc platformelor de blogging pentru acest loc in care pot sa ma dau lovita si sa-mi imaginez ca omenirea imi plange de mila si in final face cheta sa-mi ridice o statuie din shorici.

Iar voi treceti pe la terasa Roberto's cat serile inca mai au temperatura asta perfecta, apoi intrati pe GoodFood.ro ca io asta fac cu viata mea these days [insert here shameless promo :))]

sâmbătă, 27 august 2011

Bucatarie mica. Cica se poate :))

Eu am inceput sa gatesc intr-o bucatarie minuscula. Daca eram trei oameni, deja ne dadeam capete-n gura, ne blocam si nu mai puteam iesi. Intre timp am upgradat-o undeva la vreo 16mp, da' tot nu am loc, ca am reusit sa adun toate cratitele, oalele, farfuriile si farfurioarele care mi-au cazut in mana. (Am dat acu' o fuga pana-n locul cu pricina si-am numarat din scurt 197 de farfurii si boluri, excluzand cani, tavi, oale etc. Am avut spor, ce sa zic :)). Deci tot n-am loc. Daca totul merge conform planurilor, hopefully o sa ajung undeva la o bucatarie de cel putin 40mp si cel mult... cat o sa-mi dea voie peretii exteriori.

Da' ce vroiam sa zic e ca am dat peste video-ul de mai jos, de la Ikea (spatiimici.ro) and I just loved it, deci bucatariile mici nu-s un lucru asa rau, unless you're a hoarder and a clutterer si atunci nici Ikea si nici cei mai misto designeri si decoratori nu te mai pot ajuta, cuz u need professional help, ca prolly n-ai toate tziglele pe casa (persoanele care scriu pe acest blog sunt, evident, excluse :))
PS - cand cresc mare, o sa am si eu insula in bucatarie. sau trei. sau un arhipelag

joi, 25 august 2011

Piersici umplute cu crema de biscuiti amaretti si cacao

Photobucket
Fiecare vara care a trecut de cand m-am apucat de gatit (adica vreo doua :))), m-a lasat c-o nostalgie pentru ca n-am apucat sa ma bucur de toate fructele si legumele care au umplut tarabele. Si tare am vrut sa nu treaca vara asta fara piersici umplute - aurii, dulci si aromate cum nu mai prind decat abia la anu' pe vremea asta.

Asa c-am luat vreo patru piersici si le-am taiat in jumatati.
Photobucket
O jumatate am mancat-o, alta am tocat-o marunt si-am pus-o intr-un castron, iar pe restul le-am scobit c-o lingura din aia de inghetata.
Photobucket
Am pisat in mojar o mana de biscuiti amaretti... (nu foarte fin, c-am vrut sa pastreze ceva textura)
Photobucket
Si i-am turnat in castronul in care pusesem jumatatea de piersica (plus resturile rezultate din scobituri :p), un galbenus, 60g de zahar si 25 de cacao.
Photobucket
Toata treaba am amestecat-o pan' s-a facut un fel de crema cu care am umplut piersicile asezate intr-o tava. Le-am mai pus un motz de unt si le-am bagat la cuptorul incins la 150C, unde au stat cam o ora.
Photobucket
Bine-ar fi sa le mananci cat sunt calde. Eu asa am facut. Da, pe toate.. :))
Photobucket
PS - reteta asta am facut-o si anul trecut, aproximativ la fel. si ce daca ma repet? a fost bun! :))

miercuri, 24 august 2011

Porc cu ardei, ananas, susan si sos de soia

Photobucket
Azi am avut un moment de sideratie cand mi-am dat seama ce bucurii de gospodina am dezvoltat. Adica:
  • ce bine ca am facut de mancare in 20j de minute
  • ce bine ca a ramas si pentru maine, la birou
Daca maine ma bucur ca am calcat o camasa fara sa-i las nicio cuta, cineva sa ma caute, pentru ca inseamna ca m-au rapit extraterestii.

Dar sa revin la micile bucurii, adica porcu' de care ziceam in titlu. Vreo 400g de carne de porc taiata fasiute se prajeste in ulei incins, la foc mare, pana-i rumena, apoi se pune de-o parte si in tigaie - respectiv wok - trec doi ardei rosii taiati bucati, o ceapa de asemenea feliata si bucati de ananas dintr-o conserva. Si astea se perpelesc vreo doua minute, cat sa ramana legumele crocante.

Se adauga porcu' inapoi in tigaie, se arunca o mana de susan, se mai mermelesc putin toate alea si apoi si li se toarna-n cap o zeama facuta din sucul din conserva de ananas + cateva linguri de sos de soia + 1 lingura de otet de vin alb + 1 lingura de amidon. Cand sosul a mai scazut si s-a legat intr-un fel caramelos, treaba-i cam gata.

Se poate manca fix asa sau pe ultimul moment se pot amesteca cu taietei de orez ori de fasole mung, plus niste extra sos de soia.
Photobucket

marți, 23 august 2011

Be right back

Nu-s in vacanta, dar sunt putin prinsa cu asta:
Photobucket
Ceea ce va doresc si voua! :))

vineri, 19 august 2011

Blueberry crumble

Photobucket

Dementa s-a declansat weekendul trecut, cand Alina m-a umplut de afine, zmeura si mure.Photobucket
Si prima chestie pe care am facut-o a fost sa amestec, din ochi si dupa gust, afinele cu zahar si niste nuca macinata (ii da o textura misto si o aroma mai bidimensionala, asa :)). Iar pentru ca in frigider mai aveam putin aluat de tarta, l-am scos si l-am dat pe razatoare. Afinele le-am pus in niste boluri mici, am presarat aluatul deasupra plus niste zahar amestecat cu scortisoara (gata mixat de cei de la Nomu).
Photobucket
N-am mai facut decat sa le bag in cuptorul incins la 180C si sa le scot dupa vreo 20-30 de minute, cand deja se rumenisera si spumegau mov :))
Photobucket
Apoi mi-a parut rau ca am facut doua doua portii, deci weekendul asta e rematch!
Photobucket

joi, 18 august 2011

Coaste de porc la gratar cu salata de porumb // Spare ribs

Pe scurt, sunt cele mai bune coaste ever. Le-am facut in weekend si de atunci am tot delirat pe tema asta, ca mai am putin si ma scot colegii in suturi din birou.

Coastele le-am cumparat de la Billa. Intr-un pachet sunt vreo 6 bucati, aprox. 500g, cam pentru 2 portii, si e 13 lei/kg. Chilipir, am zis. De asta, dupa ce-am facut reteta, m-am intors si-am mai luat vreun kil-jumate', iar in seara asta reeditez evenimentul porcesc.

So, coastele se pun intr-o tava, se acopera cu apa, se impacheteaza-n aluminiu, si se da la cuptorul incins la 150C, timp de o ora si jumatate.
Photobucket
Intre timp se pregateste maglavaisul cu care se manjesc coastele inainte de a intra pe gratarul bine incins. Intr-un bol am adunat: 300ml ketchup (am folosit Heinz, iute, iar cantitatea am aproximat-o din ochi, adica am pus ce mai aveam pe fundul sticlei :)), o ceapa mai mica, tocata marunt, 1 lingura de ulei de masline, 3-4 catei de usturoi maruntiti, 1 lingura de paprika afumata, 1 lingura de miere, 2 de mustar de Dijon, 3 linguri de soia (privind in retrospectiva, am pus tot ce mi-a cazut in mana :))
Photobucket

Se amesteca pana se face o pasta omogena, se trec coastele prin smacolina asta si se trantesc pe gratarul incins. Da' incins!
Photobucket

Photobucket
Merg la fix cu salata de de porumb (vezi reteta mai jos) si cartofi copti. Si io abia astept sa ajung acasa si sa mai fac o tura, ca mi-e pofta de ma tavalesc pe jos!

miercuri, 17 august 2011

Salata de porumb

Photobucket
Salata asta de porumb a fost mult mai buna decat ma asteptam. Eu am pus-o langa cele-mai-bune-coaste-de-porc-la-gratar-pe-care-le-am-facut/mancat vreodata. Dar despre alea va povestesc maine ;)

Pentru salata am rasturnat intr-un castron o cutie de porumb, am adaugat trei castraveti mici, taiati cubulete, o ceapa rosie taiata la fel si un ardei iute rosu martuntzit bine. Am stropit totul cu zeama de lime si gata a fost :)

marți, 16 august 2011

Best ever chocolate cake // Prajitura cu ciocolata, da' fara faina

Photobucket

Ciocolata poate nu e intotdeauna my poison of choice, da' prajitura asta mi-e teama ca o s-o repet pana nu mai pot intra pe usa de la bucatarie. Pentru ca n-are faina, e foarte fondanta, fix ti se topeste-n gura, si daca o faci acum, cat mai sunt fructe de padure prin piete, te trezesti in farfurie cu o combinatie fabuloasa.

Pentru asta tre' sa aliniezi urmatoarele: 250g de ciocolata (eu folosesc amaruie, pentru ca-mi place aroma plina - I suggest you do the same ;), 125g unt, 180g zahar, 6 oua, 1 lingura de extract de vanilie, coaja rasa de la o portocala, optional fructe de padure si poate niste zahar pudra de final :)
Photobucket

Ciocolata rupta-n bucati se pune intr-o craticioara impreuna cu untul si se topesc pe foc mic.
Photobucket

Se separa 4 dintre oua. In bolul cu galbenusuri se mai adauga restul de 2 oua intregi, 80g de zahar, extractul de vanilie si coaja de portocala. Toata treaba se amesteca impreuna cu ciocolata topita pana rezulta o compozitie omogena.
Photobucket
Cele 4 albusuri se bat bine, iar cand sunt deja batzoase se adauga, treptat, restul de 100g de zahar. Cand acesta a fost incorporat, peste albusuri se toarna compozitia ciocolatoasa si toata treaba se omogenizeaza cu o spatula (nu amesteca cu forta, ca o sa iasa aerul din albusuri si te-ai chinuit degeaba :p)
Photobucket
Cand ai terminat si treaba asta, intr-o forma de tort cu fundul detasabil (unsa in prealabil cu unt si tapetata cu hartie de copt) se toarna toata treaba si se da la cuptorul incins la 180C vreo 30 de minute.
Photobucket

Eu inca ma imprietenesc cu noul meu cuptor (the pretty), asa ca am scapat tortul cam prea aproape de sursa de caldura (in partea de sus), si l-am parlit putin, dar s-a rezolvat apoi cu niste zahar pudra on top ;)
Photobucket
Prajitura se scoate cu grija din forma, se pudreaza cu zahar si se imperecheaza cu niste fructe de padure (zmeura, afine, mure, ce gasesti)
Photobucket

Cum ziceam, fiecare bucatica a fost o minunatie :)
Photobucket

joi, 11 august 2011

Lavander in a cup

Photobucket
Vara asta n-am apucat sa plec in concediu (daca nu pui la socoteala weekendurile furate :p). Nici nu stiu cand o sa se intample, da' macar ma bucur c-am gasit niste cani cu iz de vacanta. Cu lavanda si patina, se gasesc la Billa si costa vreo 6 lei si ceva/bucata.

luni, 8 august 2011

Perete gol de bucatarie, caut companie colorata

Ieri a fost ziua Andrei, my bff (la multi aaani!). Daca acu' doi ani i-am facut un tort de clatite cu 24 de straturi si tot atatea briose cu afine, tura asta doar am ajutat-o sa-si recoreze casa (mai exact un perete :)) Si pentru ca ea mi-a dat tema sa-i gasesc imagini numai bune de pus in rama, m-am pus pe rascolit in arhivele mele si-n baze de imagini si naiba mai stie pe unde amnimerit. Problema e ca daca Andra ramane pe mana mea, o sa ajunga sa aiba un perete plin cu fotografii de tarte, placinte, porci si fripturi de vita-n sange. Nu stiu ce parere o sa aiba despre asta :))

Deci cum cautam eu imagini pentru Andra, am gasit niste tablouri pentru mine (tipic). Am descoperit un site care se cheama Pendulum.ro si are tot felul de chestii vintage-shabby-chic, important e sa mai gasesc eu loc pe pereti (dar avand in vedere ca ieri m-am hotarat sa acaparez cu bucataria si vreo jumatate din hol - ca nu se mai poate! - zic ca s-o gasi ;)

'Nywayz, am zis sa share with the group, poate mai bateti si voi un cui prin bucatarie, ca eu sigur asa o sa fac, macar asta de mai jos tre' sa-l cumpar, ca sa fie clar cum sta treaba :))
Plus c-am mai gasit si altele
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
(pozele nu vin in set, doar le-am grupat eu asa, ca sa nu dau prea mult scroll down :))

vineri, 5 august 2011

Tarta cu zmeura si crema de vanilie // Tarte aux framboises

Photobucket
Nu ma pot abtine sa nu pun titlurile astea in franceza, sunt ataaaat de delicioase. Ca si tarta in sine, ca doar cum altfel sa fie daca crema-i facuta cu oua de tara (a se remarca culoarea galben-intens), crusta - cu unt frantuzesc, iar zmeura - din gradina :)

Reteta e fix aceeasi ca la tarta cu capsuni, dar in caz ca va e lene sa click the link, here it goes:

Alatul de tarta il stiti deja. 125g de faina + 25g de zahar + 110g unt de la frigider + o lingura de lapte (sau apa in cel mai rau caz) = aluatul. Se amesteca foarte usor la robot, da' si cu mana, ca nu ne doare :). Dupa care se baga la frigider vreo juma de ora. Apoi, cu multa faina se ruleaza o foaie, care se intinde in forma de tarta. Cu o furculita se inteapa baza in cateva locuri (ca sa nu se umfle la copt) si se da la cuptorul incins la 180C vreo juma' de ora, pana ce-i rumena-aurie.

Cat se intampla treaba asta, se face crema de vanilie. Super simplu, promit! 250ml de lapte se pun intr-o craticioara. In lapte se presara o lingura de zahar si bobitele din juma' de pastaie de vanilie sau o lingurita de extract de vanilie. Se pune craticioara pe foc mic. Intr-un castron se bat 3 galbenusuri cu 30g de zahar si 20g amidon. Cand laptele mai sa dea in clocot, se amesteca cu crema de galbenusuri si se pune inapoi pe foc, amestecand, pana capata o consistenta de crema. Se poate da apoi si printr-o sita (ca sa fii sigur ca obtii o crema fina) si se lasa la racit.
In final, tarta se umple cu crema si un munte de zmeura!

joi, 4 august 2011

Penne siciliene cu ton

Photobucket
E un exemplu perfect de mancare pe care o faci cu ce gasesti prin casa. Daca ai o camara bine aprovizionata, o scoti usor la capat :) Si chiar daca, pana acum, am evitat tonul ala din conserva si nu l-am incercat decat in salate, se pare ca merge numa' bine si intr-o combinatie cu paste.

Tot ce trebuie sa faci e sa pui la fiert niste apa cu sare, in care sa arunci niste penne. Cat astea fierb (cam 10 minute), aduni intr-un castron de salata o mana de capere, o legatura de patrunjel tocat, rosii uscate taiate-n bucati, ton de la conserva, niste rosii cherry taiate sferturi si masline ciopartite. Cand pastele-s gata le treci pe sub apa rece ca sa nu mai fie fierbinti, le scurgi bine si le amesteci cu restul de ingrediente, plus ulei de masline. Am zis ca-i simplu! :)
Photobucket

miercuri, 3 august 2011

Placinta cu mure

Photobucket
Cum va povesteam, duminica, cand ma intorceam la Bucuresti, am cumparat de pe marginea drumului o galetusa cu mure. Pana acum am facut doua tarte si-o placinta, si tot mai am :))

Si va mai povesteam ca-n bucataria mea a poposit un aragaz nou, black, sleek & glossy, all electric. Electrolux, desigur. Si timp de vreo doua saptamani i-am dat tarcoale, asteptand probabil ca aragazul cel vechi sa se deconecteaza singur de la gaz si sa-si ia arzatoarele la spinare in cautarea unui sejur la fiare vechi. Nu s-a intamplat inca, dar eu am rabdare :)

Si cum statea aragazul asa, in mijlocul bucatariei, i-am luat stecherul, l-am bagat in priza de la robotul de bucatarie, l-am incins la 180 de grade (pentru ca la asta se poate!!!, nu mai e asa.. vrajeala din ochi :)) si mi-am vazut de treaba cu murele.

Am umplut 5 cups cu mure si le-am amestecat cu 1 cup de zahar. Practic, folositi orice masura vreti si proportia de zahar sa fie dupa gust. Ca poate va place mai acrisor sau dulce de ti se crapa dintii :)) Who am I to judge :p Am adaugat si vreo doua linguri de amidon, ca prea lasau multa zeama. Pentru extra flavour, merge putina scortisoara si nucsoara.
Photobucket
Am facut aluatul amestecand 220g unt + 250g de faina + 50g de zahar + 2 linguri de lapte, l-am tinut 30 de minute la frigider (sau 10 la congelator), l-am intins intr-o forma (merge si cu degetele, nu tre' sa va chinuiti cu sucitorul ;)
Photobucket

Am turnat mure in prostie si le-am acoperit c-o foaie de aluat, pe care am decupat-o cat sa mai iasa aburul la copt
Photobucket
Am manjit-o cu un ou batut si am presarat-o cu zahar amestecat cu scortisoara (scurtatura gata amestecata de la Nomu ;) si am bagat-o la cuptor.
Photobucket
Vreo 40j de minute mai tarziu am scos o minunatie aromata & golden-brown.
Photobucket
Dar din seria Jackass - don't try this at home, va prezint ce porcarie a urmat. M-am gandit eu c-ar fi bine s-o rastorn din forma, ca s-o pot taia apoi in felii, sa va arat ce misto e si-n sectiune. Oh well, I sooooo did not think this one through :)) Pentru ca, evident, sucul de la mure a tzashnit prin floricica decupata, m-a colorat din cap pana-n picioare, plus blat, podele, pereti :)) Poza de mai jos nu prezinta situatia la adevarata magnitudine :p Deci note to self - daca vreau s-o scot din forma, o s-o fac data viitoare in ceva cu fundul detasabil. Daca nu - mananc direct din troaca, ceea ce, in final, nu-i un lucru deloc rau.
PS - inca n-am curatat bucataria, doar am mancat o bucata de placinta si-am plecat la bere :))
PS2 - ce fac cu restul de mure? sugestii, recomandari?