marți, 26 noiembrie 2013

Salam de biscuiti cu prosecco (!!!) / Ramai cu mine

La prima mea cina ever pe care am pregatit-o pentru prieteni – practic seara aceea a marcat momentul in care m-am apucat de gatit (Cookie, Mishu, George, Ioana, Raluca, Alex – remember that?!)  – m-am prezentat cu un meniu cel putin schizoid: bruschette cu rosii si busuioc, penne arrabiata, creveti si legume la cuptor, probabil si vreo salata rasturnata din punga (da, sigur ca se pune la socoteala!) si, la pièce de résistance: salam de biscuiti cu muuuuulta nuca. (Sa nu uitam insa de vinul rosu, inclusiv paharul pe care l-am spart de emotie cand mi-au intrat prietenii pe usa. Silly girl.)

Aproape 5 ani mai tarziu (#socsigroaza, time flies when you're baking cakes!), I give you my new rendition a salamului de biscuiti. Acum si cu prosecco, pentru ca intre timp am invatat ce-i bun in viata.


INGREDIENTE

  • 200g unt
  • 140g zahar
  • 4 oua mari
  • 2 linguri cacao
  • 50ml prosecco (sau orice alt vin spumant; sigur ca puteti incerca si cu alte variante de alcool, cine sunt eu sa va opresc de la rom, cognac, Grand Marnier ori whiskey and such ;-)
  • 1 varf generos de sare de mare (eu am folosit fleur du sel)
  • 250g ciocolata neagra, cu 70% cacao (folositi din aia de care chiar ati manca, nu ciocolata de menaj)
  • 140g biscuiti (daca gasiti cu lamaie ar fi chiar interesant), tocati grosieri (puteti incerca cu shorbread facuti dupa reteta asta)
  • 100g alune de padure, tocate grosier
  • 75g migdale decojite, tot tocate
  • 75g nuci macadamia, ca mai sus (ofc, puteti folosi si alte combinatii de nuci si alune)
  • cate 50g smochine, prune si merisoare uscate, toate tocate
  • zahar pudra, pentru presarat

Amesteca untul si zaharul (cu mixerul), pana obtii o crema afanata. Pe rand, adauga ouale si bate bine compozitia inainte de a-l pune pe urmatorul (daca ti se pare ca amestecul se taie, don’t worry, se va inchega la loc dupa ce pui restul de ingrediente. Incorporeaza pudra de cacao, prosecco si sarea de mare.

Pune ciocolata intr-un bol asezat deasupra unei oale cu apa care fierbe incet si las-o sa se topeasca usor (bain-marie, yes), amestecand din cand in cand, pana devine extrem de cremoasa. Pune bolul deoparte, sa se raceasca, vreo 5 minute, apoi incorporeaza ciocolata in amestecul de ou. Adauga biscuitii, nucile si fructele uscate.

Pe blatul de lucru, intinte o folie alimentara in strat dublu si transfera compozitia fix in centru, ruleaza-o in forma de salam cu o lungime de aprox. 30cm. Inveleste-l cu folia alimentara si da-l la frigider cel putin 8 ore, dar cel mai sigur – peste noapte.

Eu l-am pregatit vineri seara si l-am impartit cu prietenii care au venit sambata la petrecerea mea ( happy bday to me , btw).  Schema a fost ca l-am pastrat ascuns pana cand ei se pregateau sa plece. Atunci l-am scos din frigider, l-am tavalit prin zahar pudra si l-am taiat felii. Si, evident, au mai ramas cu mine and we kept on makin’ merry. (I hate that moment when that party is – eventually – over. Asa ca in timp am dezvoltat o serie intreaga de trucuri. What are yours?)

Pe 1 decembrie, HBO  lanseaza cel de-al doilea serial produs in Romania: “Ramai cu mine”. Filmul urmareste relatiile complexe dintre oameni si incercarile lor de a se cunoaste – opt tineri singuri cauta dragostea, prietenia si, mai mult, se cauta pe sine, cu toate pasiunile, iluziile, temerile, nesigurantele si visurile lor.

In rolurile principale ii veti gasi, printre altii, si pe Andi Vasluianu si Cosmina Stratan, regia este semnata de Constantin Popescu si Mihai Bauman, iar scenariul a fost adaptat de Lia Bugnar.




Most probably, pe 1 decembrie o sa crash some intimate dinner la prietenii mei cu televizor (in continuare eu nu sunt in rand cu lumea), ca sa vedem impreuna primele doua episoade. (Incepand de luni, 2 decembrie, primele doua episoade vor fi disponibile si pe HBO GO, fara abonament.)
Movie night ftw!, popcorn cu unt si ardei iute included ;-)

13 comentarii:

Anonim spunea...

La multi ani!
Suna excelent reteta! Multumim for sharing ;)

Andrea Telegdi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Andrea Telegdi spunea...

No acum am o problema (sau nu:-) ): ziceam ca ma gandesc sa includ in cadoul de sarbatori un salam de biscuiti, dar dupa reteta mamei. Si acum vii tu si ma provoci cu din astea, modernisme. Of, ce mai viata grea voi avea!
Happy everything

Cristina Mazilu spunea...

@anonim - multumesc!
@andrea - mda, such is life :))

Anonim spunea...

salut!

am pus ingredientele pe 'to buy list' pt a-l incerca maine si m-am blocat la capitolul zahar.
cat ai pus? si de care? muscovado?



merci!
constanta m.

Cristina Mazilu spunea...

@constanta - aaaah, ce duda sunt. am pus 140g de zahar normal. stai ca acum trec si-n lista.

Ana M spunea...

Interesanta reteta, frumoasa reinterpretare. Mie de revelionul trecut nici ala clasic nu mi-a iesit :D. Am cam uitat sa-i pun zahar si era asa..fad. Nici n-am facut vreo 4 tone(adica bucati), s-a mancat intr-un final pentru ca fiind primul an in casa noua am tinut pary la noi si cum nu au fost multe dulciuri, a mers.
In cu totul alta ordine de idei, imi place cum ai pus problema, nici eu nu am tv si nici nu vreau sa-mi iau, dar o vizita la prieteni, pe motiv de uitat la seriale, merge.

andra spunea...

Bun de il mananci si in masina fara tacamuri si toata noaptea dupa ce ajungi cu el acasa!
<3 Mazi!

Anonim spunea...

Este excelenta reteta!
Am facut-o aseara, am inlocuit nucile macadamia si migdalele cu nuci normale si fistic.
Iar prosecco cu Bacardi our fav.
Multumim Cristina!
Brindu

Anonim spunea...

Cel Mai bun salam de biscuiti EVER!!!
Nu am crezut in "puterea " lui pana acum :)....>>>savurez o mareee felie la 3 dim
Hun' You are amaZing....
Hugs hugs
PS: sper sa am ocazia sa te cunosc One day :D

Talida spunea...

in toata povestea asta ouale raan crude...le amestec acolo asa..cu albus si galbenus impreuna?

Cristina Mazilu spunea...

@talida - exact :-)

Anonim spunea...

Accesati flysky.ro!Veti gasi aici o multime de variante ieftine de zbor!Eu am cumparat si am fost foarte multumita!